Om een goede keuze voor een endoscoop camera (inspectiecamera)  te maken is het allereerst belangrijk om te weten wat voor typen er zijn. Daarnaast vindt u op deze pagina welke eigenschappen belangrijk zijn voor uw keuze en voor wat voor doeleinden bepaalde endoscopen geschikt zijn. Ook kunt u gebruik maken van de keuze hulp.

Soorten  Endoscoop camera’s

Er zijn tegenwoordig diverse soorten endoscoop camera’s (inspectiecamera’s) beschikbaar. Grofweg zijn  deze in te delen in vier  categorieen, namelijk

  • USB/Mobiele Endoscop camera’s: Dit zijn goedkope endoscopen die aangesloten worden op een desktop/laptop of op een mobiele telefoon. Ze zijn er in diverse lengte’s en met verschillende camerakop diameters. Een ander kenmerk van deze endoscopen is dat ze allemaal een flexible kabel hebben. Dit is vergelijkbaar met een normale kabel van een oplader, usb kabel, printer kabel etc en blijft dus niet in model. Om deze reden is het soms lastiger om een stabiel beeld te krijgen.
  • Video endoscoop camera’s: Het grote voordeel van video endoscoop camera’s is dat ze altijd meteen werken, handzaam zijn en dat in bijna alle gevallen de kwaliteit van  zowel het product (gemaakt voor frequent gebruik) als van de beeldkwaliteit (alles is perfect op elkaar afgestemd) veel beter is dan bij usb/mobiele endoscopen en Zwanenhals  endoscopen. 99% van alle video endoscopen hebben daarnaast een semi-flexibele kabel  die in model gedrukt wordt. Hierdoor is het makkelijker een stabiel beeld te krijgen van het object wat je wilt bekijken.
  • Zwanenhals endoscoop camera’s:  Dit zijn eigenlijk altijd endoscopen met een USB aansluiting, maar beschikken over een handgreep (pistoolgreep) en,  net zoals de video endoscoop camera’s, een semi flexibele kabel, die in model gedrukt wordt. Hierdoor is het makkelijker een stabiel beeld te krijgen van het object wat je wilt bekijken.
  • Starre Endoscoop camera’s: Deze zijn vergelijkbaar met video endoscopen, maar beschikken niet over een semi-flexibele kabel, maar over een  starre/stijve tip (kabel). Met een Starre Endoscoop  kunt u zeer overzichtelijk de innerlijke werking van machines, apparatuur bekijken zonder deze te demonteren. Ook worden ze veel gebruikt voor het inspecteren van spouwmuren.

Belangrijke eigenschappen van Endoscoop camera’s

  • Kabel lengte:  Bepaal eerst wat voor lengte u nodig hebt, de meeste endoscopen zijn er diverse maten leverbaar. De meest gangbare maten zijn 1m, 2m, 3,5m, 5m, 7m en 10m
  • Diameter:  De camerakop is vaak iets dikker dan de kabel, de diameter is dan ook altijd die van de camerakop. De meest gangbare zijn 8mm, 7mm en 5,5mm. Er zijn ook toestellen met rond de 3mm, echter gaat dit bij sommige modellen wel ten koste van de beeldkwaliteit
  • Semi flexibele kabel, flexibele kabel of starre tip:  Naast de lengte en de diameter is het ook belangrijk om na te gaan wat voor type kabel u nodig heeft. Flexibel is overal makkelijk door heen te drukken, maar blijft niet goed in model. Semi flexibel moet je echt in model drukken en blijft in model. Tot slotte is er de starre tip, die recht is en niet in model te drukken is.
  • Opname mogelijkheid:  In sommige gevallen wilt u niet alleen iets inspecteren, maar ook een foto of video maken voor bijvoorbeeld bewijslast. De meeste usb endoscopen worden geleverd met software die het mogelijk maakt om zowel foto’s als video’s te maken. Bij Video Endoscopen hangt dit vanzelfsprekend geheel van het model af. De modellen met opname mogelijkheid zijn dan ook vaak prijziger dan zonder deze functie.

 

Doeleinden

binnenkort beschikbaar

Keuze hulp

binnenkort beschikbaar